שוקלים לנתק את תושבותכם הישראלית? 4 דברים שחשוב לדעת
שוקלים רילוקיישן לחוץ-לארץ? בין אם מדובר במעבר לתקופה של שנה או שנתיים בלבד ובין אם למעבר לחו"ל לתקופה ארוכה יותר, ישנן מספר נקודות הנוגעות לניתוק תושבות ישראלית לצרכי מס שחשוב להכיר.
בהסברים הבאים נסקור בקצרה את הנקודות החשובות ביותר שכדאי להכיר לפני שמתנתקים תושבות ישראלית לצרכי מס וביניהן, הנסיבות בהן קיימת חובה בהגשת דו"חות לרשות המיסים בישראל, פירוש המבחן "מרכז החיים" שעל בסיסו נקבעת התושבות, החזקות המספריות המופיעות בפקודת מס הכנסה שעניינן שימוש כקווים מנחים לקביעת התושבות, וכן השלכות ניתוק תושבות לגבי נכסי הון ותשלום מס יציאה.
חובת הגשת דו"ח שנתי לרשויות המס בישראל
בסעיף1לפקודת מס הכנסה (הפקודה) נקבעו חזקות מספריות (הניתנות לסתירה) אשר בהתקיים אחת מהן לפחות נוצרת חזקה כי יחיד ייראה כ"תושב ישראל". חזקות אלו הינן: שהייה בישראל של 183 ימים או יותר בשנת המס או שהייה בישראל של 425 ימים או יותר במהלך שלוש שנים רצופות ובלבד שבשנה הנוכחית שהה בישראל 30 ימים לפחות.
בנוסף לחזקה המספרית הנ"ל, בשנת 2016 התקבל תיקון 223 לפקודה, במסגרתו עודכן סעיף 131 הקובע מי חייב בהגשת דו"ח.
לסעיף 131 לפקודה הוסף סעיף (5ה) הקובע כך:
"יחיד שמתקיימת בו החזקה הקבועה בפסקה (א)(2) להגדרה ""תושב ישראל" או "תושב"", שבסעיף 1, והחזקה נסתרת לטענת היחיד כאמור בפסקה (א)(3) לאותה הגדרה – דוח המפרט את העובדות שעליהן מבוססת טענתו בלבד, שאליו יצרף את המסמכים התומכים בטענתו, אם יש כאלה, ואולם אין בהוראות פסקת משנה זו כדי לגרוע מחובת הדיווח החלה על יחיד לפי סעיף קטן (א)(4), אם היתה לו הכנסה חייבת בשנת המס;.."
כלומר, על יחיד המקיים אחת או שתי החזקות המספריות שצויינו לעיל אך טוען כי ניתק את תושבותו, קיימת חובה להגיש דו"ח שנתי לרשות המסים המפרט את טענותיו מדוע הוא אינו "תושב". הדו"ח הנ"ל כולל טופס 1348 ("הצהרת תושבות לשנת המס___") ובמסגרתו, על היחיד לדווח על הזיקות שלו למדינת ישראל ולמדינות אחרות, ביניהן המדינה אליה טוען שעבר לגור. בין הזיקות הנבחנות נמצאות: קיומה של דירת מגורים בבעלות היחיד או בן/בת הזוג; דירה שכורה; מקום מגורי בן/בת הזוג וילדים קטינים; מקום העיסוק של היחיד; הגשת דו"חות מס במדינה אליה עבר לגור; אזרחות נוספת; תשלומי מס על הכנסות במדינה החדשה וכו'.
בהקשר זה נציין, כי בעוד שניתוק תושבות לצרכי ביטוח לאומי יכול להוות אינדיקציה לניתוק לצרכי מס הכנסה, הרי חשוב להבין כי ניתוק לצרכי ביטוח לאומי אינו בהכרח יוליד קביעה כי אותו יחיד ניתק את מעמדו כ"תושב" לצרכי הפקודה.
חשוב להקפיד על ספירת ימי השהייה בישראל
מי שמקיים אחת החזקות המספריות או שתיהן שצוינו לעיל, אך סבור כי חדל להיות תושב ישראל, יידרש להגיש דוח שנתי לרשויות המס בצירוף שאלון של רשויות המס כאמור לעיל בו הוא מפרט את זיקותיו לישראל ולמדינה אליה הוא עבר.
מומלץ מאד כי היחיד יקפיד לספור את ימי שהייתו בישראל בדיוק רב ובשים לב כי לצרכי החוק גם חלק מיום נחשב כ"יום". ניתן גם לפנות למשרד הפנים לשם קבלת "תדפיס כניסות ויציאות מישראל" ככל שלא ידוע מספר הימים המדויק. חשוב לדעת כי אי הגשת דוח שנתי כאמור מקרה בו אכן מתקיימת חזקה לתושבות מהווה עבירה פלילית.
מבחן "מרכז החיים" עשוי להכריע מקום התושבות
כידוע, כפי שנקבע בסעיף 1 לפקודה, מקום תושבותו של יחיד יוכרע בהתאם למבחן של מקום המצאו של "מרכז החיים" של היחיד. הזיקות המשמשות להכרעה הינן, בין היתר, מקום המצאם של ביתו ונכסיו של היחיד, מקום מגורי משפחתו וילדיו הקטינים, מקום העבודה של היחיד, מקום האינטרסים הכלכליים והחברתיים שלו וכו'.
לפיכך, מי שמעוניין לנתק את תושבותו הישראלית צריך לקחת בחשבון כי רשויות המס ייבחנו את שלל הזיקות שיש לו לישראל ולמדינה אליה הוא עבר. חשוב אם כן, כי יחיד הפועל להעביר את מרכז חייו למדינת התושבות החדשה יקפיד לשמור תיעוד של הפעולות אותן עשה בקשר עם המעבר לשם תמיכה בעמדתו.
בחינת השלכות שונות בטרם ניתוק תושבות לצרכי מס
על אף שניתוק תושבות המס הישראלית יכול להיות אקט משתלם ליחיד (בהנחה שבמדינת התושבות החדשה שיעור המס על הכנסות נמוך משיעור המס בישראל), יהיה לקחת בחשבון את ההשלכות האפשריות של ניתוק כאמור. כך למשל קובע סעיף 100א לפקודה חבות במס יציאה על נכסי ההון של היחיד במועד שבו חדל להיות "תושב ישראל".
חשוב שיחיד ששוקל ניתוק תושבותו הישראלית יבחן את השלכות המעשה, לרבות המשך חובת הדיווח בישראל לצרכי מס הכנסה. בהקשר זה ראו את מאמרנו בנושאים:
- קביעת התושבות של יחיד מכח אמנות המס – מהן ההשלכות?
- ניתוק תושבות ישראלית לצרכי מס והשלכותיה: מניעת אי הבנות שעלולות לעלות כסף רב
- תחולת "מס יציאה" במסגרת אמנות מס: האמנם?
- מיסוי אופציות שהוקצו לעובד תושב ישראל ושהובשלו בחו"ל לאחר שעשה רילוקיישן לחו"ל
- השלכות "פיצול תא משפחתי" על ניתוק התושבות לפי פקודת מס הכנסה
אין באמור לעיל ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ מקצועי מטעם מומחה מסים. כל מקרה דורש בחינה של כל העובדות הרלוונטיות לגופן.